Jachtopleidingen

        Jachttrainingen

        Jachtwedstrijden

 

OPLEIDEN

Werken en bezig zijn met je hond is een wezenlijk onderdeel voor iedereen die een jachthond bezit. Van de huidige deelnemers aan jachtopleiding, jachtwedstrijd en workingtest zijn er slechts weinigen die zelf daadwerkelijk het geweer hanteren, maar de inzet en het plezier zijn er niet minder om.

 

Een ding is in ieder geval duidelijk..... niks doen met een Flatcoated is geen optie.

Dit ras heeft beweging nodig en is zeker geen hond voor flatje of de hele dag stil thuis te zitten.

Het ras is eeuwenlang geselecteerd en gefokt op jacht- & werkkwaliteiten.

Hij moet dan ook naar buiten, samen met de baas het bos of het veld in, oefenen, trainen, zwemmen en apporteren, wedstrijden lopen en tests doen.

Niet af en toe, maar regelmatig.

Werken is voor een Flatcoat een "must" en voor zijn bazen een gezonde invulling van de vrije tijd.

 

Wie dit niet kan of wil, moet zich geen Flatcoated Retriever aanschaffen. Want zoals Ruud Haak in één van zijn artikelen schrijft:

"Een jachthond die niets te doen heeft gaat zich uit verveling op een minder plezierige wijze bezighouden en veroorzaakt zo grote problemen. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat zoveel mensen inmiddels "probleemhonden" in plaats van jachthonden hebben."

 

TRAINEN

De Flatcoated Retriever is niet de makkelijkst te trainen jachthond.

Hij blijft lang speels, vergeet regelmatig  wat hij heeft geleerd, maar is heel gepassioneerd en zal als hij wat ouder wordt uiteindelijk een mooie, elegante jachthond blijken. Hij apporteert graag, is snel, slim, heeft een goede neus en is dol op water.

 

Een goede conditie en zijn gedrevenheid, maken dat een Flatcoat moeilijk af te remmen is, hij is altijd ergens mee bezig. 
Tijdens de trainingen is die ongedurigheid een extra uitdaging voor de begeleider.

Overdreven passie en zelfbeheersing gaan moeilijk samen, daar zal hard aan gewerkt moeten worden, want steadiness/kalmte en rust zijn absoluut noodzakelijk tijdens jachthondenwedstrijden en/of de jacht.

Geduld. kalmte en doorzettingsvermogen zullen uiteindelijk worden beloond, daar ben ik zeker van.
                                            

 Bron: diverse artikelen van Ruud Haak

 

 

 

 

 

WEDSTRIJDEN

Als men met een hond wil gaan werken moet men eerst een K.N.J.V.

(Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging) C of B diploma halen of een C of B certificaat. Voordat het zover is dat je naar een wedstrijd gaat moet je natuurlijk eerst een jachtcursus volgen.

Daar worden de 8 proeven getraind.

Ook worden er zaken getraind zoals steadyness, leren wachten, op de plaats blijven liggen en natuurlijk; het zo goed mogelijk volgen.

 

Wil men een C diploma halen dan moet men eerst 5 proeven doen, nl:

A) aangelijnd en los volgen.

B) komen op bevel.

C) houden van de aangewezen plaats.

D) apport te land.

E) apport uit diep water.

 

Wil men het B behalen dan worden naast de 5 er nog 3 proeven extra toe gevoegd, dus een totaal van 8.

F) verloren apport te land.

G) markeer apport te land.

H) apport over diep water.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als men het B diploma heeft, kan men gaan denken aan het A diploma.

Hiervoor gelden dezelfde 8 proeven van B met toevoeging van 2 extra proeven.

I) dirigeer proef te land.

J) apport met verre loper (sleep) over breed water.

 

In plaats van doorgaan voor het A-diploma kun je ook voor M.A.P. (Multiple Apporteer Proef) of Workingtest kiezen.

Dit zijn wedstrijden met 6 proeven met minimaal 2 apporten, waarbij het programma van de dag niet van tevoren bekend is.

Het verschil tussen M.A.P. en workingtest is dat een M.A.P. met alle bejaagbare wild in Nederland kan zijn, terwijl bij een workingtest uitsluitend dummy's worden gebruikt.

Verder zijn er nog Veldwedstrijden, deze zijn of "voor de voet"of "op post". De honden moeten zeer steady zijn en alles goed kunnen onthouden, want er kunnen meerdere stukken wild worden geschoten die allemaal geapporteerd moeten worden.

Dit is alleen voor de betere honden en voorjagers weggelegd, want één keer inspringen kan diskwalificatie betekenen. ook piepen (onrust) is niet toegestaan.

U zult begrijpen dat al deze disciplines niet zo maar gaan en dat er veel voor getraind moet worden. Daar staat tegenover dat werken het leukste is wat je met een Flatcoat kunt doen.

Succes.                                                                                                     (C) Geer Peeters